Julinka Szabóová
Julinka je moje vytúžené dievčatko. Po rokoch čakania sme si ju adoptovali ako zdravé novorodeniatko z utajeného pôrodu v Ružinove. Postupne som pozorovala rôzne odchýlky od normálneho vývoja. Keď mala rok a pol, boli sme hospitalizovaní na Psychiatrickej klinike na Kramároch, kde jej stanovili diagnózu Fetal-alkoholový syndróm, ku ktorému patria autistické rysy a mentálna retardácia.
Jej stav sa okolo dvoch rokov začal prudko zhoršovať, prestala používať rúčky, výrazne sa zhoršila hrubá motorika, chôdza. Bývala neutíšiteľne plačlivá a dni a noci boli príšerne náročné. Neznášala okolo seba ruch a nových ľudí. Napriek tomu nastúpila do Domova sociálnych služieb prof. K. Matulaya v Dúbravke na ambulantný pobyt. Prvé hodiny a dni sme si spoločne odplakali... Postupne sa však socializovala, pobyt v kolektíve jej začal psychicky prospievať.
Nastúpili však epileptické záchvaty a stále pokračoval regres v motorike. Keď mala 4 roky, genetickým vyšetrením jej bol potvrdený Rettov syndróm. Bola to veľmi ťažká správa..., no pokračovali sme v boji o záchranu zvyšku Julinkiných schopností - rehabilitácie, hipoterapia, masáže, doplnky výživy, liečba epilepsie, konzultácie so zahraničnými odborníkmi.
Z Julinky je teraz už krásne osemročné dievčatko, medzičasom k nej pribudla sestrička Evička, ktorá Julinku svojimi aktivitami zabáva, ale aj motivuje. Opustil nás však "tatino", ktorý ten nápor starostlivosti o deti nezvládol a nechal nás samé. S dievčatkami sme teda prišli do blízkosti starých rodičov do Košíc. Julinka tu nastúpila do Domova sociálnych služieb Červený kríž, kde si veľmi rýchlo zvykla a dostáva sa jej tam skutočne skvelej starostlivosti. Okrem toho navštevujeme rehabilitácie v centre Liberta. V tomto centre je tím skutočných profesionálov, ktorí to s deťmi vedia a tiež sú veľmi dobre vybavení rôznymi zariadeniami na rehabilitáciu. Prvýkrát pri cvičení Julka neplače, dokonca sa usmieva a z hodiny na hodinu vidieť malé pokroky.
Pri Rettovom syndróme hrozí strata pohybových schopností, no ja verím, že neustálym cvičením udržíme Julinku takú šikovnú aká je teraz.
Julinkina mamina